הצבת שאלת עוגן
לאור הדיון הביקורתי, הצוות פונה לדיון לקביעת סוגיה מרכזית ולחילוץ שאלת עוגן ליחידה כולה. כאן הצוות יכול לבחור שאלת עוגן מתוך שתי השאלות המוצעות למטה, לאו לערער עליהן, או לשנות ולכתוב אחת מהן מחדש.
א. האחת מתייחסת למשהו שאינו כתוב בסיפור, בעצם מציעה סוף חלופי, ותוהה, מה היה קורה לו החבר לא היה עוזר לנשר, האם הנשר היה משתנה ללא עזרת החבר?
ב. השנייה מתייחסת למניע של דמות מפתח בסיפור, בעצם מערערת על הבחירה של האיכר ומנסה להבין מדוע בחר בפעולה זו, מדוע האיכר רצה לגדל את הנשר בתור תרנגולת?
שאלות אלו שמות דגש על התהליך המתרחש לאורך הסיפור ועל התפקיד הייחודי של סוכנות השינוי בה, האיכר והחבר. מצד שני, השאלות גם הולכות מעבר לקריאה הראשונית. הראשונה מאפשרת את התפיסה, ששינוי היה מתרחש גם ללא התערבות החבר, מפני שהנשר נועד להיות נשר ובסופו של דבר היה פורס כנפיים גם בלעדי החבר. השנייה מערערת על הסיפור ומנסה להבין את מניעי האיכר למעשה, שעל פניו נראה לא רציונאלי ושלילי-קרקוע הנשר והפיכתו מעוף טרף מרשים וחופשי, לעוף מבוית. שאלות עוגן אלו מזמנות דיון עקרוני – שמן הסתם, מאוד רלוונטי לתלמידים – לגבי אופיו המורכב של תהליך שינוי (איך אני משנה את מצבי החברתי? איך אני משנה את הישגיי הלימודיים וכו').
אם זו יחידת הלימוד הראשונה בה הצוות מתנסה, כדאי בסיום העבודה עם הצוות על היחידה, לחשוב על נורמות השיח בדיון שלכן ולנסח יחד חוקי שיח פדגוגי.



שאלות עוגן
יש לכן רעיונות לשאלות עוגן נוספות? שתפו כאן בשאלות עוגן ובשאלות מנחות שהשתמשתן בהן ביחידה.