top of page

תכנון יחידות לימוד: ארבע אבני בניין

מהן יחידת לימוד ואיך נעזרים בהן?

יחידות הלימוד הן דרך לארגן ולחשוב על למידה של טקסטים בכיתה, במסגרת שיעורי שפה. הטקסטים המוצעים באתר שכיחים בתכנית הלימודים הרווחת כיום בבתי הספר, והיחידות מתייחסות להישגים הנדרשים המוגדרים בתכנית הלימודים הארצית. כל יחידה בנויה סביב טקסט אחד, וכוללת מרכיבים של לימוד הטקסט, דיונים ומטלת כתיבה. כל יחידה מקיפה 8-6 שיעורי שפה. ארגון ההוראה במסגרת של יחידות לימוד נובע מכמה שיקולים:

  • מאפשר חיבור בין הדיאלוג הלימודי לבין הוראת הקריאה והכתיבה 

  • יוצר רצף לימודי של שבוע-שבועיים בו מעמיקים ומשלבים תהליכי קריאה, דיונים וכתיבה. 

  • מאט את קצב הלמידה ומאפשר העמקה וביסוס מיומנויות אוריינות      

ארבעת אבני בניין

מבנה ההוראה המוצע של יחידת לימוד בחוברת זו כולל ארבע אבני בניין, הקושרות יחד את יסודות האוריינות – הקריאה, הדיבור והכתיבה – באמצעות מבנה כללי של קריאה-דיון-כתיבה-קריאה-דיון. תחת לשונית "יחידות לימוד", מוצעות פעילויות הוראה ולמידה מגוונות לאבני הבניין בכל יחידה ויחידה. אולם מרכיב עבודה מרכזי בצוות הוא לבחור ולעצב באופן פעיל את אבני בניין אלה, תוך התאמה להקשר הבית ספרי, הפעלת שיקול דעת ושיתוף פעולה בין המורות בצוות. 

ארבעת אבני הבניין הם:   

1. קריאה

בחלק זה צוללים עם התלמידים אל תוך הטקסט במטרה להבין ולפרש אותו: מה הוא מספר לנו? אילו רעיונות, רגשות, קולות עולים ממנו? בשלב זה מתקיים גם מהלך המתייחס למחסומים או קשיים בהתמודדות עם הטקסט (למשל, הבנת הנקרא, אוצר מלים לא מוכר, תוכן מורכב, וכו') ולשימוש באסטרטגיות שונות (למשל, סיכום, חיזוי, השוואה, זיהוי מבנה הטקסט, וכו'). חשוב להבחין באבן בניין זו בין קריאת "הבנה" לבין קריאה "פרשנית". קריאת ההבנה היא הקריאה הראשונה בטקסט (בין אם דמומה או בקול). קריאה זו, יחד עם השלבים הראשונים של העיסוק בטקטס, צריכים להוביל לבניית הבנה בסיסית ביחס למסופר או הנאמר בו בקרב כלל התלמידים. הפנייה לקריאה פרשנית ולדיונים ללא ביסוס הבנה זו, לא תאפשר לתלמידים רבים להשתתף ["תמנע מתלמידים רבים השתתפות"] באופן פעיל ומשמעותי בשלבי הלמידה הבאים. 

 

2. דיון בעקבות הקריאה

הדיון בשלב זה מעוגן וצומח מתוך תהליכי הקריאה ומטרתו פרשנות הטקסט ובחינת שאלת העוגן. דיון זה נסוב בדרך כלל סביב שאלות כגון: מה עמדתנו כלפי התפיסות/הדמויות/המהלכים שבטקסט? מה ניתן ללמוד מהטקסט ביחס לשאלת העוגן שהוגדרה? כיצד הטקסט יכול לקדם אותנו בהתמודדות עם השאלה? 

3. כתיבה

מטלות כתיבה במסגרת יחידת לימוד משלבות עיסוק בתוכן (התבססות ועיגון בטקסט; הישענות על תהליכי לימוד הטקסט) וביטוי של עמדה פרשנית (מחשבות ותובנות בעקבות הטקסט, שעלו בעיקר בשלב הדיון הכיתתי סביב הטקסט). תפקידן המרכזי לעודד ולתמוך בביטוי מחשבות ורעיונות, תוך מימוש איכויות כתיבה והבעת עמדה אישית.

4. דיון בעקבות מטלת הכתיבה

הטקסטים שיצרו התלמידים במטלות הכתיבה הופכים בעצמם לטקסטים המיועדים לקריאה, פרשנות ודיון. תהליך זה יכול להפוך את הכתיבה למשמעותית על ידי חשיפתה והפיכתה לרלוונטית לתלמידים נוספים. שלב זה יכול להתרחש בקבוצות קטנות/זוגות ולהתמקד במרכיבים מסוימים של הכתיבה, על מנת לאפשר לכלל התלמידים הזדמנות להשתתף בדיון.   

מניסיוננו, ארגון הלמידה דרך ארבעת אבני בניין אלה, וקשירתן באמצעות שאלת עוגן, יכולים להוביל בקרב התלמידים לשיפור באוריינות, לביטויי ביקורתיות ולעלייה בהשתתפות ובעניין הכללי של התלמידים בשיעורים. 

bottom of page