top of page

יהונתן גפן

המעשייה "המלך שלא ידע לבכות", עוסקת במלך פלאי ומאושר, בממלכה פלאית מלאת כל טוב, שאינו יודע לבכות. הסיפור מכיל מתח פנימי בין שמחה לעצב, אשר משתקף במתח בין היחיד לחברה

נעמי שמואל
 

לעזוב את קצרין" הינו טקסט העוסק בקשר העמוק שלנו למקום בו נולדנו, במורכבות שבעזיבת מקום זה – ובאופן כללי, בהתמודדות עם מעברים ושינויים בחיים.

משה שמיר
 

הסיפור "תריסר אגוזים גנובים" עוסק בשותפות בין שני ילדים. הסיפור רלוונטי לחיי הילדים ומזמן דיון בפרקטיקה יום יומית עבורם (שותפויות בקלפים לדוגמא) באופן שניתן להניח שאינם מתעסקים בו ביום יום.

אליעזר בן יהודה

הטקסט "השפה העברית ואליעזר בן יהודה" הינו טקסט העוסק במובן מאליו, בדבר שאנו בדרך כלל לא רואים, לא מרגישים ולא חושבים עליו יותר מדי – לשפה שבפינו. 

מיכה יוסף בן גוריון (ברדיצ'בסקי)

הסיפור "מעשה בשני אמנים" מספר על משימה שהמלך מטיל על שני ציירים ועל דרכיהם השונות של הציירים בהשלמת המשימה.

יחידת הלימוד מזמנת דיון על חריצות לעומת עצלנות ואפילו יצירתיות, הגעה להישגים בעזרת תחבולות ובחירות שהאדם בוחר בהן והשלכותיהן.

סיפור עם מפי יהודי טנג'ר

הסיפור "כף של עץ" עוסק באדם שגידל את בנו באהבה ובמסירות.

סיפור זה מהווה הזדמנות לדון במערכת היחסים המורכבת בין אב לבנו. בנוסף, הוא מאפשר דיון בערכים "כבד את אביך ואת אמך", "והדרת פני זקן", "מפני שיבה תקום" ו-"יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך".

עובד על ידי דבורה עומר

זהו סיפור עממי מעובד לילדים. הסיפור עוסק באב ושני בניו החרוצים והממושמעים, אשר עוזרים לו בכל עבודה. הסיפור מתמקד ברצון האב לחנך את בניו לעצמאות. האב המציא את "אינבררה": דמות דמיונית שתפקידה להקנות ביטחון לבנים בצאתם ליער לבדם. למעשה, כוונתו הייתה להוכיח לילדים, באמצעות מצב של אין-ברירה, שהם מסוגלים להסתדר באופן עצמאי. אחד המסרים העולים ממנו הוא שעלינו ללמוד להתמודד עם בעיות בכוחות עצמנו.

אדמונדו דה אמיצ'יס

הסיפור "מעשה נדיב" הוא הזדמנות לדון עם תלמידים על חברה צודקת, על הדאגה לחלש ומחויבותם של החזקים לחלשים. מתאר אירוע שעשוי להיות מוכר לילדים רבים, אירוע של בריונות ופגיעה בילד חלש. 

אגדת עם אפריקאית

הסיפור "עוף נשר עוף", הוא אגדה אפריקאית על נשר שחי את חייו כתרנגולת, אך בסופו של דבר הצליח "לחזור" להיות נשר.  בסיפור חייו של הנשר מעורבות דמויות שונות- האיכר וחברו ששותפים בתהליכים שעבר הנשר. הסיפור מהווה משל לתהליך של שינוי, גדילה, התפתחות ומציאת זהות. הסיפור מתרחש בכפר באפריקה, ומסופר בו על בעלי חיים ועל עולם, השונה מאוד מעולמם של הילדים החיים בישראל כיום. יחד עם זאת, קריאת הסיפור מעלה סוגיות רבות ושונות המעסיקות את התלמידים.

שלמה אבס

הסיפור "עצת החמור" מעלה את סוגיית הגבול הדק שבין ערמומיות לנבזיות – בין החכמה "לעבוד על אחרים" – ובין מניפולציה וניצול של אחרים. החמור בסיפור פועל בערמומיות ומשטה בשור התמים וגם בבעליו. 

מדרש חסידי

המדרש "אינו יודע עניות מהי" עוסק בנושא מאוד יסודי – מה המחויבות שלנו לחלשים בחברה? האם עלינו תמיד להאמין שאמנם הם חלשים יותר, ומתקשים להתפרנס ולתמוך בהם, או שמא ראוי יותר להיות ביקורתיים ולתבוע מהם "לעמוד על הרגליים שלהם"? 

בר חיון

המחבר מסביר על חשיבות יערות הגשם ומאשים את אלה הפוגעים בהם. הטקסט מזמן הפניית מבט לכותבת ומניעיה וכן הסתכלות ביקורתית על רטוריקה.

אדמונדו דה אמיצ'יס

הסיפור  "בהתעמלות" הוא פרק מתוך הספר "הלב". הדמות המרכזית בסיפור "התעמלות" היא נלי, ילד נכה שידו משותקת. בטקסט מתואר שיעור התעמלות שבמרכזו עולה רצון חזק של ילד הסובל ממגבלה פיזית להוכיח לעצמו ובכך לחברה כולה שהוא שווה בין שווים. הסיפור מעלה דילמות הנוגעות בסוגיית המנהיג בחברה, דאגה לחלש, הכוח המניע את האדם לפעולה ועוד.

יוסי מרגלית

הסיפור "דוד המלך" מתאר מציאות חברתית קשה. מתחת לפני השטח, ללא ידיעת המורים וההורים, מתקיימים יחסים של שליטה, השפלה וניצול. הסיפור מהווה הזדמנות לחשוף את העולמות האלה המתקיימים לא פעם בין ילדים בהפסקות ואחרי שעות הלימודים.

כיצד נראים הברבורים?

רבקה קרן פרידלנדר

הסיפור "כיצד נראים הברבורים" עניינו  חילופי מכתבים בין שתי דמויות-  שבסוף נפגשות ומתברר שאחת מהן עיוורת. הסיפור מובא מנקודת מבטו של יובל ומתוארת בו

חברות הנולדת באקראי ונפרשת על פני שני קצוות הארץ.

יחידת הלימוד מזמנת עיסוק ביחס כלפי אנשים עם מוגבלויות בחברה ובמקומן של דעות קדומות לגביהם ופותחת צוהר לחייהם של אנשים בעל מוגבלות שלמרות מוגבלותם, חיים חיים מלאים.

bottom of page