top of page

דיון מקדים

 

על מנת שהטקסט יהיה כר פורה ללמידה ביחידת הלימוד, עלינו לנסות ולגלות יחד אילו רעיונות וסוגיות מעניינים קיימים בו – ולהחליט על מיקוד באחד מהם. מומלץ שמיקוד זה יישען על קריאה ועיסוק מעמיק של הצוות בטקסט. הקריאה המשותפת תאפשר יצירת זיקה לטקסט, סימון סוגיות חשובות בו ובירור משותף על מה כדאי לדון בו ובעקבותיו בכיתה. 

 

הצעות לדיון מקדים ב"עצי החיים" בצוות:

  1. קריאת הטקסט.
     
  2. לאחר קריאת הטקסט, המורה המובילה מבקשת תגובות חופשיות מהמורות. חשוב לנסות להגיב ברמה הרגשית והאישית, לא לחשוב כמורה ("מה אנחנו חושבים ומרגישים" ועדיין לא לעסוק ב"מה הילדים יחשבו" או "איך כדאי לבצע בכיתה"). בשלב זה נתמקד באיך הסיפור פגש אותנו כקוראים מבוגרים.
     

נושאים אפשריים לדיון בצוות בעקבות קריאת הטקסט, הובלת המורה המובילה:

  • מבנה הכתבה/הטקסט והקשר בין המבנה לעמדת הכותב. הטקסט כתוב בשני חלקים, חלק ראשון (פסקות 3-1) - מפאר ומשבח את יופיים של יערות הגשם. החל מהפסקה השלישית, עוסק הטקסט בעוול ובהרס שגורם האדם לטבע וליערות הגשם בפרט. לכאורה יש איזון בין הפסקאות – שלוש פסקאות לכל נושא, אך האמנם מוצגת לקורא תמונה מאוזנת? 
     
  • טקסט זה בא לטעון טענה ברורה ודי חד-משמעית – חייבים להגן על יערות הגשם! מוצגים שלושה נימוקים עיקריים לטענה זו ב-3 הפסקאות הראשונות: היופי והעושר של היערות; הצורך להגן על החי; הצורך להגן על הסביבה בצורה כללית יותר – שמירה על רמת החמצן באטמוספירה. שלוש הפסקאות לאחר מכן, מבטאות את הסיבות לכריתת העצים (מדינות עניות, עשירים תאווי בצע, תיעוש וכו'). מבנה זה מעלה כמה נקודות למחשבה:
    • הפסקה הראשונה, העוסקת ביופי, היא הארוכה ביותר – מדוע? כיצד זה תומך בבניית הטיעון הכללי? ואם היערות לא יפים בעינינו? לא בטוח שמרכיב היופי חשוב לבניית וחיזוק הטענה.
       
    • שלוש הפסקאות הראשונות כתובות בגוף ראשון ואילו שלוש הפסקאות האחרונות בגוף שלישי. איך עוזר מעבר הגוף לכותב? מה זה אומר לגבי תפיסתו העצמית ביחס לבעיה אותה הוא מציג? נראה שהוא מבדל את עצמו "מבני האדם", אותם הוא מאשים בגרימת העוול של כריתת היערות.
       
    • הסיבות המובאות לכריתת היערות, נראות די דלות ושטחיות. לא בטוח שיש בכך כדי לחזק את הטענה הכללית – להפך אולי! השטחיות הזו נותנת לנו להרגיש שהמחבר אולי מנסה "למכור" לנו משהו ולא להתמודד בצורה משמעותית עם הצרכים האנושיים שמאחורי כריתת היערות.

bottom of page