הצבת שאלת עוגן
לאור הדיון המקדים, על הצוות להסכים על סוגיה מרכזית ולהציב שאלת עוגן ליחידה כולה (ראו כלי להצבת שאלת עוגן בשער השני). כאן הצוות יכול להיעזר בחוברת זו לבחור שאלה אחת מתוך אלו המוצעות למטה, לערער על שאלות העוגן המוצעות וכמובן גם לשנות אחת השאלות ולכתוב חדשה.
אנו מציעים את שתי שאלות העוגן הבאות ליחידת הלימוד:
1. האם דוד הוא ילד חזק?
2. האם הגיבור בוחר את פעולותיו באופן חופשי?
שאלת העוגן הראשונה מתמקדת בדמותו של דוד. ניתוח מעמיק של דמותו עשוי להעמיק את הבנת הסיטואציה החברתית הקשה ולחשוף רבדים סמויים בסיפור. האם פעולותיו של דוד לאורך הסיפור משקפים כוח: ההצעה לגיבור להיות עבד שלו, שישחק עבורו וישיג לו גולות ולבסוף שיגנוב עבורו? הרי בסופו של דבר, דוד לא יכול היה לעמוד על התלמידים האחרים בכיתה, מה שמעמיד בספק את נקודת המבט הראשונית של הגיבור כי "דוד חזק מכל ילדי הכיתה".
שאלת העוגן השנייה מתמקדת במה שמתחולל בתוך הגיבור לאורך הסיפור. שאלה זו יכולה לחשוף את המניעים הלא-מודעים לבחירותיו של הגיבור. מדוע הוא באמת מוכן כך לוותר על חירותו ובחירותיו? שאלת העוגן הזו מסמנת את האפשרות שאין לו באמת חופש בחירה במצב בו הוא נתון – הוא "מוכרח" לקבל את הצעתו של דוד להפוך לעבד ו"מוכרח" לגנוב עבורו. ממש כמו לבני אדם החיים במצב של עבדות, חופש הבחירה של הגיבור כמעט ולא קיים. המצב החברתי שסביבו מכניס אותו לעמדה שיש לו רק אפשרות אחת: לקבל את חוקי המשחק האכזריים של החברה בה הוא חי. מבחינה זו, סופו של הסיפור, כשהוא מצהיר שהוא לא יהיה מוכן להיות יותר עבד, מציב שאלה לא פשוטה: איזה מן גורל יהיה לו לאור החלטה זו? האם יהיה בן חורין או שמא ימשיך להיות חשוף לאלימות והשפלה, אולי אפילו ביתר שאת?
אם זו היחידה הראשונה שאתן מתנסות בה, כדאי בסוף לחשוב על נורמות השיח בדיון שלכן ולנסח יחד כללי שיח לצוות.
שאלות עוגן
יש לכן רעיונות לשאלות עוגן נוספות? שתפו כאן בשאלות עוגן ובשאלות מנחות, בהן השתמשתן ביחידה.