top of page

על היחידה

כיצד נראים הברבורים? / רבקה קרן פרידלנדר

מקראה: על קצה הלשון ומעולמה של ספרות ו', הוצאת מודן

הסיפור "כיצד נראים הברבורים" עניינו התכתבות בין ענת ויובל: חילופי מכתבים בין שתי דמויות שבסוף נפגשות ומתברר שאחת מהן עיוורת. הסיפור מובא מנקודת מבטו של יובל ומתואר בו חברות הנולדת באקראי ונפרשת על פני שני קצוות הארץ. שנה חולפת עד שמזדמן לשניים להכיר את הפנים מאחורי המילים שבמכתבים. אך על אף הקרבה הרגשית הגדולה שאפשרו מכתביהם, דווקא פגישה קצרה זו, שהרבה לא מתרחש בה, חושפת גילוי מפתיע ומטלטל, בעיקר מצדו של יובל: ענת היא למעשה עיוורת. יובל מתאכזב מכך שענת עיוורת. האם ניתן להצדיק את התגובה הראשונית שלו כלפי ענת? האם זוהי תגובה לגיטימית לאור העובדה שענת הסתירה את עיוורונה מפניו? מצד שני, ייתכן ותגובתו של יובל מבטאת דעות קדומות הרואות בעיוורון מגבלה לקשר. האם זוהי הנחה לגיטימית? הסיפור מזמן ומעורר דיון ערכי, חברתי ואנושי בכל אלה.

יחידת הלימוד מזמנת עיסוק ביחס כלפי אנשים עם מוגבלויות בחברה ובמקומן של דעות קדומות לגביהם ופותחת צוהר לחייהם של אנשים בעל מוגבלות שלמרות מוגבלותם, חיים חיים מלאים.

הטקסט הוא גם הזדמנות לעסוק במתח שקיים בין הסתרה לגילוי. מתי הסתרה היא "נכונה"? מתי היא לגיטימית?

מטרות ומיומנויות מתחום החינוך הלשוני :

  • קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות, התייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים, הערכיים והחברתיים-תרבותיים (הישג נדרש 6 תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבעת עמדות אישיות מנומקות על היצירה, הבעת עמדה ביקורתית על תפיסות חברתיות וערכיות העולות מן היצירה; אפיון הדמות ביצירה עפ"י מעשיה, דבריה, מחשבותיה וקשריה עם דמויות אחרות וביטוי עמדה אישית כלפיהן.

  • קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4 תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת המשמעות הסמויה בטקסט; הבנת כוונות ועמדות.

bottom of page