top of page

על היחידה

דוד המלך / יוסי מרגלית

מקראה: דרך המילים, כתה ה', הוצאת כנרת

הסיפור "דוד המלך" מתאר מציאות חברתית קשה. מתחת לפני השטח, ללא ידיעת המורים וההורים, מתקיימים יחסים של שליטה, השפלה וניצול. הסיפור מהווה הזדמנות לחשוף את העולמות האלה המתקיימים לא פעם בין ילדים בהפסקות ואחרי שעות הלימודים. הגיבור של הסיפור, ששמו אינו ידוע, הוא חלש חברתית וכנראה גם פיזית. אולם דווקא בגולות – המשחק החשוב והמרכזי בו בני הכיתה עסוקים – יש לו כישרון. בראשית הסיפור הוא מתאר איך הפך ל"עבד" של בריון כיתתי בשם דוד, את "החלטתו" להפוך לעבד של דוד – כלומר, למישהו שמרוויח עבורו גולות ובאופן כללי ממלא את כל פקודותיו. בתמורה, דוד אמור להגן עליו מול ילדים אחרים בכיתה. לאחר כמה ימים, משחק "המלך והעבד" עולה מדרגה כאשר דוד מבקש מגיבור הסיפור לגנוב מתלמיד אחר גולות. הגיבור מתלבט ומתייסר, אך לבסוף מנסה לגנוב את הגולות – גניבה שלא עולה יפה. הגולות מתפזרות והוא נתפס, סופג מכות מתלמידים ונבגד על ידי דוד לו הוא קורא לעזרה, אשר טוען שכלל לא התכוון ברצינות שיגנוב. בעקבות האירועים האלה (שהגיבור שמח שלא נודעו להורים ולמורים), הגיבור מחליט להפסיק להיות עבד של דוד ושלא יהיה יותר עבד של אף אחד.

סיפור זה מעורר הרבה תהיות: הגיבור נותר מוחלש בסופו ולא נראה שהמציאות האלימה והפוגענית בכיתה השתנתה. אמנם הוא מחליט להפסיק להיות עבד יותר, אך לא נראה שיש מוצא למצוקותיו וחולשתו. בנוסף, נראה שהסיפור ביקורתי כלפי דוד, הבריון אשר מנצל ילד חלש, אך לא מציע אלטרנטיבה לבניית מעמד או ביטחון בחברת הילדים בכיתה זו.    

מטרות ומיומנויות מתחום החינוך הלשוני:

  • קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת המשמעות הסמויה בטקסט – הבנת כוונות ועמדות.

  • קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות, התייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים, הערכיים, האסתטיים והחברתיים-תרבותיים (הישג נדרש 6, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבעת עמדות אישיות מנומקות על היצירה, הבעת עמדה ביקורתית על תפיסות חברתיות וערכיות העולות מן היצירה, אפיון הדמות ביצירה על פי מעשיה, דבריה ,מחשבותיה וקשריה עם דמויות אחרות וביטוי עמדה אישית כלפיהן.

bottom of page