על היחידה
כף של עץ / סיפור עם מפי יהודי טנג'ר (מרוקו)
מקראה: מילה טובה 1, כתה ד', מתוך יחידת לימוד-נכדים, הוצאת מט"ח
הסיפור "כף של עץ" עוסק באדם שגידל את בנו באהבה ובמסירות. לאחר שהבן נשא אישה והפך לאב בעצמו, עבר הסב לגור בבית בנו. כשהנכד גדל מעט, הוא שם לב שסבו אוכל בכף עץ ושאל אותו לסיבת הדבר. הסב עונה כי זוהי ההחלטה של הוריו של הילד. הסיפור מסתיים בכך שהילד מתחיל לגלף כף של עץ עבור אביו לכשיזדקן.
סיפור זה מהווה הזדמנות לדון במערכת היחסים המורכבת בין אב לבנו. בנוסף, הוא מאפשר דיון בערכים "כבד את אביך ואת אמך", "והדרת פני זקן", "מפני שיבה תקום" ו-"יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך". כמו כן, מתאפשר דיון בביטוי "המלך הוא עירום", שכן מעשה הילד בסוף הסיפור מהווה תפנית ולמעשה מעיר את האב על מעשיו. הסיפור מהווה הזדמנות לדון בפסוק "ועזב את אביו ואמו ודבק באשתו" ובדילמות המורכבות הנובעת ממנו: האם המגורים של שלושה דורות בבית אחד נכונים או שיש לעשות הפרדה? עד כמה נכונה דבקותו של הבן ברעייתו למרות תחושת הסב כי "אינה מביטה בו בעין טובה"?
מטרות ומיומנויות בתחום החינוך הלשוני:
-
קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות והתייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים, הערכיים, האסתטיים והחברתיים-תרבותיים (הישג נדרש 6, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הרחבת משמעותה של היצירה על ידי קישור לעולמם של הקוראים; גילוי משמעויות מפורשות וסמויות ביצירה; הבעת עמדה ביקורתית על תפיסות חברתיות וערכיות העולות מן היצירה; אפיון דמות ביצירה על-פי מעשיה; דבריה, מחשבותיה וקשריה עם דמויות אחרות וביטוי עמדה אישית כלפיהן.
-
קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4 , תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת המשמעות הסמויה בטקסט; הבנת כוונות ועמדות.