על היחידה
הסיפור "מעשה נדיב" הוא הזדמנות לדון עם תלמידים על חברה צודקת, על הדאגה לחלש ומחויבותם של החזקים לחלשים. הוא מסופר בגוף ראשון ומתאר אירוע שעשוי להיות מוכר לילדים רבים, אירוע של בריונות ופגיעה בילד חלש. במסגרת היחידה, הטקסט עלול לעורר רגשות רבים בקרב ילדים, וגם בקרב מבוגרים. בעוד הקריאה המקובלת של הסיפור מובילה לרוב לרגש, היא איננה בהכרח מעוררת דילמה מוסרית ביחס לחברה צודקת. עמדת המחבר היא מובהקת – ובעקבותיה, לרוב הקורא מעריך את המעשים של גארונה ושל המורה כצודקים ואינו מטיל דופי בהם. אך מלבד היותו מרגש, הסיפור יכול להעלות דילמות ערכיות מהותיות הנוגעות בבריונות, מיקום המורה-המבוגר, דאגה לחלש, מהות הסליחה, נדיבות, עמידה מנגד ועוד.
ביחידת הלימוד המוצעת להלן, אנו רוצים לערער על הקריאה המקובלת ולפתוח את הטקסט לקריאות אפשריות נוספות. פרשנויות מגוונות של הטקסט יעמיקו את הבנת הנקרא, את יכולות הניתוח והפרשנות של התלמידים. מניסיוננו ערעור שכזה על הקריאה הבלעדית אפשרי. באחת מהכיתות בה למדו את יחידה זו, לדוגמה, אחת התלמידות שאלה/תהתה בסופה בכעס, "אבל איך זה יכול להיות שבסיפור שקוראים לו 'מעשה נדיב' אין אפילו מעשה נדיב אחד??"
מטרות ומיומנויות מתחום החינוך הלשוני:
-
קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות, התייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים, הערכיים, האסתטיים והחברתיים-תרבותיים הישג נדרש 6, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך: הבעת עמדות אישיות מנומקות על היצירה; הבעת עמדה ביקורתית על תפיסות חברתיות וערכיות העולות מן היצירה; אפיון הדמות ביצירה על פי מעשיה, דבריה, מחשבותיה וקשריה עם דמויות אחרות וביטוי עמדה אישית כלפיהן.
-
קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת המשמעות הסמויה בטקסט – הבנת כוונות ועמדות.