top of page

על היחידה

מקראה: מתוך מבחני הפירלס - אתר ראמ"ה

הסיפור "עוף נשר עוף", הוא אגדה אפריקאית על נשר שחי את חייו כתרנגולת, אך בסופו של דבר הצליח "לחזור" להיות נשר.  בסיפור חייו של הנשר מעורבות דמויות שונות- האיכר וחברו ששותפים בתהליכים שעבר הנשר. הסיפור מהווה משל לתהליך של שינוי, גדילה, התפתחות ומציאת זהות. הסיפור מתרחש בכפר באפריקה, ומסופר בו על בעלי חיים ועל עולם, השונה מאוד מעולמם של הילדים החיים בישראל כיום. יחד עם זאת, קריאת הסיפור מעלה סוגיות רבות ושונות המעסיקות את התלמידים. 

שאלות שונות שעשויות להתעורר בקרב התלמידים עוסקות בסוגיית הזהות, וביניהן השאלות: באיזו מידה זהות היא "מולדת" או "נלמדת", האם השינוי המתרחש בזהותו של הנשר נעשה בעזרת תמיכה חיצונית או מתוך כוח פנימי?,  מה היא משמעות הגדילה וההתבגרות? ועוד.

ביחידת הלימוד המוצעת להלן, אנו רוצים לערער על הקריאה המקובלת "ולפתוח" את הטקסט לקריאות אפשריות נוספות. פרשנויות מגוונות של הטקסט יעמיקו את הבנת הנקרא, את יכולות הניתוח והפרשנות של התלמידים. מניסיוננו כאשר מתחילים לדבר עם התלמידים על אפשרויות חלופיות להתנהלות הדמויות, ולחשוב על המניעים שלהן לאופן בו פעלו, ובכלל על תהליכים של שינוי פנימי וחיצוני, התלמידים מתחברים לסיפור ברמה האישית. 

 

מטרות ומיומנויות מתחום החינוך הלשוני:

קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות, והתייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים, הערכיים, האסתטיים והחברתיים- תרבותיים.

1. הישג נדרש 6, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך:

  • הבעת עמדות אישיות מנומקות על היצירה;

  • הבעת עמדה ביקורתית על תפיסות חברתיות וערכיות העולות מן היצירה;  

  • הבחנה בלשון הציורית ובתרומתה ליצירה, זיהוי נושאים, רעיונות ומסרים מרכזיים ביצירה.
     

2. קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4, תכ"ל חינוך לשוני, משרד החינוך):

  • הבנת המשמעות הגלויה בטקסט

  • הבנת רצפים כרונולוגיים

  • פרשנות, הערכה ונקיטת עמדה לגביי הכתוב, תוך התייחסות לרעיונות לנושאים ולמסרים.

bottom of page