top of page

על היחידה

מקראה: מתוך דגמי הוראה – משרד החינוך. סיפורים חכמים לילדים, עורך: שלמה אבס, אייר: דני קרמן, הוצאת עגור.

 

הסיפור "עצת החמור" מעלה את סוגיית הגבול הדק שבין ערמומיות לנבזיות – בין החוכמה "לעבוד על אחרים" ובין מניפולציה וניצול של אחרים. החמור בסיפור פועל בערמומיות ומשטה בשור התמים וגם בבעליו. כאשר הוא משלם מחיר על ערמומיותו (שלמה מגלה את מעשה התרמית שלו ומעניש אותו) הוא זומם תכסיס נוסף שמאפשר לו שוב לגרום לשור לעבוד קשה. התכונה הזו של החמור, שתמיד יודע לארגן את הדברים כך שיפעלו לטובתו ולנצל את תום הלב של סובביו  עשויים לעורר בנו סלידה אבל גם הערצה. מה דעתנו על התכונה הזו? האם אנו מעריכים אותה או אולי היא נראית לנו בזויה? 

  

ביחידת הלימוד המוצעת להלן, אנו רוצים לערער על הקריאה המקובלת "ולפתוח" את הטקסט לקריאות אפשריות נוספות. פרשנויות מגוונות של הטקסט יעמיקו את הבנת הנקרא, את יכולות הניתוח והפרשנות של התלמידים. מניסיוננו הסיפור מעורר אצל התלמידים סוגיות ערכיות ומחשבה על תכונות כגון ערמומיות כמורכבות, ובעלות יתרונות וחסרונות.

 

מטרות ומיומנויות מתחום החינוך הלשוני:

 

  • קריאה של יצירות ספרות מתקופות שונות ומסוגות שונות

  • התייחסות פרשנית להיבטיהן הרגשיים הערכיים, האסתטיים והחברתים תרבותיים (הישג נדרש 6, תוכנית הלימודים חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת הקשרים בין אירועים שונים בעלילה – רצף זמנים וסיבתיות, הבחנה בביטויים שונים של הומור ביצירה, זיהוי דמויות וקורותיהן ביצירה וביטוי עמדה אישית כלפיהן.

  • קריאת טקסטים מסוגים שונים ולמטרות שונות (הישג נדרש 4, תוכנית הלימודים חינוך לשוני, משרד החינוך): הבנת המשמעות הסמויה בטקסט – הבנת כוונות ועמדות.

 

 

bottom of page