top of page

אבני בניין

1.קריאה

הצעה לקריאה פרשנית
 

קריאה תוך עצירות והתעכבות על מעשים של גארונה/ המורה במהלך הסיפור – ובירור משותף – האם המעשים בכל שלב ראויים להיקרא נדיבים או צודקים?

קריאה הבוחנת את נקודת המבט של קרוסי (הצד שנפגע בסיפור) ואולי גם של התלמידים האחרים. מה אנחנו מדמיינים שקרוסי ותלמידים אחרים חושבים ומרגישים על הפעולות של המורה? ובכלל בעקבות האירוע?

 

הצעה לקריאה ראשונה (קריאת הבנה)

קריאה אישית/משותפת.
 

א. הבנת הפשט – הבהרת מלים לא מוכרות אשר תהיינה הכרחיות להבנת הסיפור.

ב.  מתן אפשרות לתגובות חופשיות: מה הסיפור הזה גורם להרגיש? מה המעשים המתוארים והדמויות השונות מעוררות בכם?

הצעה לטרום קריאה

עיסוק בשם / נושא הסיפור – על מה יספר הסיפור ששמו "מעשה נדיב"? למה אנחנו מצפים פה? מה זה "מעשה נדיב"? תנו דוגמה למעשים נדיבים שאתם עשיתם או שנעשו כלפיכם. או להתייחס לאיור על מה האיור בתחתית הטקסט יכול לרמוז? איך הוא עשוי להתחבר לשם הסיפור?

הוסיפו הצעות קריאה משלכם

2. דיון בעקבות הקריאה

הצעות לדיון בעקבות לימוד הטקסט סביב השאלה האם מעשיהם של גארונה והמורה היו מעשים צודקים?
היו כאן שני מעשים שעל פניהם נראים צודקים/נדיבים (או אולי בעיני המחבר/המספר שכותב את היומן): של גארונה (לקיחת האחריות על זריקת הקסת) ושל המורה (סליחה לתלמידים). האם מעשים אלה צודקים? מומלץ לתת לתלמידים זמן חשיבה מספר דקות בזוגות. הצעות לשאלות לדיון: האם מעשיהם של גארונה והמורה צודקים – אם כן, באיזה אופן? וביחס למי? האם גארונה עשה מעשה טוב/צודק לקרוסי בלקיחת האחריות על זריקת הקסת? האם המורה, כשסלח לתלמידים, עשה צדק בעקבות העוול החמור שנעשה לקרוסי? אם הייתם קרוסי, או תלמיד אחד בכיתה זו, האם הייתם רואים בסליחה של המורה מעשה צודק/טוב? ניתן להתייחס לארבע הקטגוריות/הטענות האפשריות, להציע נימוקים/הצדקות לכל אחת מהן:

 

               המעשה של גארונה לא צודק      המעשה של גארונה צודק

                 המעשה של המורה לא צודק        המעשה של המורה צודק

הוסיפו דיונים בעקבות קריאה משלכם

3. כתיבה

הצעה 4:

כתבו מכתב למורה בשם קרוסי על דרך ההתמודדות של המורה עם האירוע. 
כיצד קרוסי מרגיש לדעתכם בסוף הסיפור? האם נעשה לו צדק?

הצעה 3:
 

כתיבה מחדש של סוף הסיפור (כסוף "צודק")

הצעה 2:
 

האם הסליחה של המורה לתלמידים המענים נראית לכם צודקת ומדוע?

הצעה 1:


מי עשה מעשה צודק / מעשה נדיב בסיפור? מה היה המעשה? מדוע מעשה זה צודק?   

הוסיפו מטלות כתיבה משלכם

4. דיון בעקבות הכתיבה

הצעה 2: 

בעקבות מטלת כתיבה של חיבור סוף חדש לסיפור – בה המורה פועלת בדרכים אחרות. המורה בוחרת 3 סיפורים והתלמידים עובדים בזוגות על שלושת 'הסופים' השונים ומחברים שאלות ביחס אליהם. שלושת התלמידים שהטקסטים שלהם נבחרו מקיימים פאנל הנשען על מאגר השאלות שחוברו במסגרת עבודת הזוגות. ניתן לשאול בעקבות עבודה זו - איזה מורה (מבין השלושה שתוארו על ידי התלמידים) הייתם רוצים שיהיה המורה שלכם ומדוע?

הצעה 1:
 

עבודה בזוגות על המטלות: קוראים זה את תשובתו של זה; עורכים דיון משותף: האם התשובה שלך שכנעה אותי? מה הייתי מציע לשפר בה. ממליצים לאפשר כתיבת גרסה נוספת מיד לאחר מכן.

המורה מקבלת את המטלות של התלמידים וממיינת אותן לפי דעות מנוגדות; מתוך המיון יוצרים זוגות בעלי עמדות מנוגדות כאשר זוגות אלה צריכים לשכנע אחד את השני. אלטרנטיבה דומה היא לייצר קבוצות דיבייט ולבקש מתלמידים לכתוב נאום קצר המסכם את העמדה שלהם – ולנסות ולשכנע את חברי הקבוצה האחרים.

הוסיפו דיונים בעקבות כתיבה משלכם
bottom of page