דיון מקדים
על מנת שהטקסט יהיה כר פורה ללמידה ביחידת הלימוד, עלינו לנסות ולגלות יחד אילו רעיונות וסוגיות מעניינים קיימים בו – ולהחליט על מיקוד באחד מהם. מומלץ שמיקוד זה יישען על קריאה ועיסוק מעמיק בטקסט של הצוות. הקריאה המשותפת תאפשר יצירת זיקה לטקסט, סימון סוגיות חשובות בו ובירור משותף על מה כדאי לדון בו ובעקבותיו בכיתה.
הצעות לדיון מקדים ב"תריסר אגוזים גנובים" בצוות:
1. קריאת הטקסט.
2. לאחר קריאת הטקסט, מומלץ לבקש המורה המובילה מבקשת תגובות חופשיות מהמורות. חשוב לנסות להגיב ברמה הרגשית והאישית, לא לחשוב כמורה ("מה אנחנו חושבים ומרגישים" ועדיין לא לעסוק ב"מה הילדים יחשבו" או "איך כדאי לבצע בכיתה"). בשלב זה נתמקד באיך הסיפור פגש אותנו כקוראים מבוגרים.
3. דוגמה לסוגיות שיכולות לעלות במסגרת הדיון המקדים:
א. שותפות – מהי שותפות? האם מתקיימת בסיפור זו שותפות? האם זו שותפות ברכוש, או שותפות רק בחלוקת תפקידים? מה בין שותפות לחברות?
ב. חברות - האם יש פה חברות אמיתית בין משה ויוסי? משה חושב לעצמו:"..כי מי ישחק לו עכשיו וירוויח?"... "האגוזים שלי חזרו אלי – מספיק" לאחר שמשה מגלה שחסרים תריסר אגוזים, הוא מתכנן "להיפרע ממנו- מיוסי, נראה שמשה מחפש לסיים את הקשר. כשיוסי משתף את משה בצרותיו – אחיו החולה, האב שלא חזר, משה לא קשוב לו, לא מגלה רגישות כלפיו. בחברות הזו, יוסי צריך את משה יותר. משה מהווה את כרטיס הכניסה של יוסי לחברה. אם החברות מתפרקת, יוסי מפסיד יותר (חפצים וחבורה). ליוסי יש מוטיבציה / עניין / אינטרס, להיות בחברות עם משה.
ג. הסיפור מבוסס על ניגודים רבים – הניגוד בין משה ויוסי (משה ילד התפנוקים, שיש לו הכל, לעומת יוסי – הילד חסר כל, מקום מגוריו של משה לעומת מקום מגוריו של יוסי, ההבדל ביכולות המשחק – משה כבד תנועה, לעומת יוסי הזריז והקלע. משה מפסיד ויוסי מרוויח , משה לעומת החבורה, הצריפים בשכונת הצריפים-לעומת הצריף של יוסי).
ד. לחץ חברתי – על משה מופעל לחץ חברתי. בפעם הראשונה, כשנדרש לוותר על השתתפותו של יוסי ב"סדר הילדים" ובפעם השניה-כשנדרש לפרק את השותפות עם יוסי. משה מנסה להשמיע את קולו, אך נכנע ומוותר לנוכח תגובות החברים. מה המחיר שמשה היה משלם, אם הוא לא מצטרף לחבורה?
ה. העומד מן הצד- הילדים בחבורה נכנעים מול הנהגתו של ראובן השמן "רבים הסכימו לדברי ראובן" "שוב הסכימו כל החברים לדעתו של ראובן..." הם אינם משמיעים את קולם. מדוע???
ו. המניעים של ראובן להתנכל ליוסי – מה הם? הסיבה לכך שיוסי לא יכול להצטרף לסדר, היא לא רק עניין הכסף, אלא שהוא מעוניין לפרק את השותפות בין משה ויוסי (כנראה בגלל שראובן מפסיד ליוסי).
ז. השינוי בהתנהגותו של משה – מתחילת הסיפור ועד לסופו, היכולת שלו לעמוד מול החבורה למען יוסי-לעומת הכניעה שלו ללחץ החבורה. זה אומר שגם קודם לכן הוא היה יכול לעמוד מול ראובן והחברים השותקים?
ח. בסיפור זה עולים מספר ערכים – נאמנות, בגידה, שותפות, אנוכיות, פרט מול קבוצה, רגישות לאחר.